Háziorvoslás

Mit jelent a házi orvoslás?

Először a háziorvosa jut eszébe a betegnek, ha betegség bármilyen tünetét észleli magán, azaz háziorvosától várja a testi, lelki, szociális problémáira a segítséget, vagy annak az útnak a megjelölését, amelyen az elindítható.
Az egészségügyi ellátórendszer mindeneseinek is szokás nevezni a háziorvosokat, sokoldalúságukat jelzi, hogy ismerniük kell az orvostudomány, a szociális szolgáltató rendszer minden szeletét, és a hozzájuk tartozó törvényeket. A háziorvosi tevékenységnek olyan minőséginek kell lennie, hogy az egész embert kell látnia, vizsgálnia, a kezeléseit irányítania, és a szakorvosi véleményeket össze kell fognia. Régebben körzeti orvosnak hívták a háziorvost, ugyanis a rendszerváltást megelőzően a hatóság által kijelölt körzetekben zajlott az alapellátás. Korunkra a szabad orvosválasztás a jellemző, és szerencsére a messzebb lakó páciensek gondozása is megoldható. Azonban nélkülözhetetlen időnként a közvetlen találkozás.
A háziorvoslás másik neve családorvoslás. Ez a megjelölés arra utal, hogy munkájuk során minden más segítő szakmánál mélyebb betekintést nyernek pácienseik magánéletébe, otthonába. Legtöbbször a családtagok betegségeit, problémáit is ismerik, emiatt különösen hatékony, személyre szabott ellátásra nyílik lehetőség.

Háziorvos által elvégzett alkalmassági vizsgálatok

Több jogszabály rendezi a háziorvos által elvégzett alkalmassági vizsgálatokat. A vizsgálatok díjazását a térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról szóló kormányrendelet melléklete szerint kell megállapítani.
• Lőfegyvertartás
• A közúti járművezetők egészségi alkalmassága
• Hajózási egészségi alkalmasság
• A külföldön munkát vállaló személyek alkalmassági vizsgálata
• Személyi higiénés vizsgálat

Mit nyújt a magán háziorvosi ellátás?

A magán háziorvosi ellátás során hatékony betegségmegelőzést, kezelést és gondozást lehet nyújtani – a páciens igényeinek megfelelően: előre egyeztetett, korrekt időkeretek között.
A Területi ellátási kötelezettség (TEK) nélküli praxisok ellátási területe nincs meghatározva. Ezek a szolgáltatók illetve orvosok nem állnak szerződésben az önkormányzatokkal, az ellátottak bejelentkezése a szabad orvosválasztáson alapul.

Háziorvosi magánrendelés a Medve Medical Egészségközpontban
Mit nyújt a háziorvosi magánrendelés?

A Medve Medical Egészségközpont magán háziorvosi rendelése, egy olyan magas színvonalú szolgáltatást biztosít, amely kiemelten jól felszerelt, igényesen berendezett rendelőben, várakozási idő nélkül nyújtja mindazokat a szolgáltatásokat, amelyeket az alapellátásban a háziorvos is elvégez. A magánrendelést teljesen a páciensek igényeire szabva végezzük.

Magán háziorvoslás Budapesten a II. kerületében

A Medve Medical háziorvosi magánrendelésén túl – Budapest II. kerületében található egészségközpontunkban 32 féle szakrendelés közül lehet választani! – a vizsgálatokat a legkorszerűbb számítógépes eszközökkel végzik. A beteg  kórelőzményét (anamnézisét) a szakorvosok a szükséges időt rászánva – szemben az állami rendelések időhiányos, a nagy betegszám miatti kapkodó, és sokszor pár perc alatt elvégzett – a legteljesebb alapossággal és odafigyeléssel készíti el. Magánrendelésünk másik nagy előnye, hogy a betegnek nem kell órákat várnia, esetleg szabadságot kivennie, hogy szakorvoshoz kerüljön: egyeztetett időpontra érkezik, vagyis a kényszerű várakozás idejét felváltja a hatékony szakorvosi ellátás!

Kiknek ajánljuk a háziorvosi magánrendelés felkeresését?

Azoknak, akiknek nincs háziorvosa, most költöztek ide, területi ellátási kötelezettség nélkül, esetleg Magyarországon élő külföldiek.

Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni a magán háziorvosi rendelésen?

Háziorvosi magánrendelésen nemcsak az akut és krónikus betegségek kezelésére, a gyógyszerek felírására, táppénzes állományba vételre van lehetőség, hanem Budapest II. kerületi háziorvosi magánrendelőnk a betegségek megelőzésére és a szűrővizsgálatokra is nagy hangsúlyt fektet. Amennyiben a páciensnek panaszai vannak, a Medve Medical Egészségközpontban 32-féle szakrendelés segíti munkánkat, így bosszantó várakozás nélkül elvégezhetők a szükséges szakorvosi vizsgálatok.
Magánrendelésünk lehetőséget biztosít évenkénti állapotfelmérésre, amely mindenre kiterjedően, a páciens nemének, korának, esetleges rizikófaktorainak, családi kórelőzményeinek, alapbetegségeinek figyelembe vételével történik.
A megelőző tevékenység mellett a védőoltás beadását is kérheti a páciens (influenza, hepatitis, meningitis, HPV, kullancs, stb.), valamint a különböző vezetői engedélyekhez szükséges orvosi alkalmassági vizsgálatokat is végzünk (gépjárművezetői, lőfegyver vizsga, hajóvezetői vizsga stb.).
Egyéni egészségterv összeállítását is vállaljuk a krónikus betegeknek igény szerint – életmód-tanácsadással segítjük a betegek életminőségének a javulását.

Miért jó a Medve Medical bérlet?

A leendő pácienseink a háziorvosi magánrendelést egy rendkívül hatékony módon, a Medve Medical bérlet megvásárlásával vehetik igénybe. A bérlet az alap szűrővizsgálaton kívül biztosítja, hogy a Medve Medical Egészségközpontban dolgozó szakorvosok a pácienseket, mint rendelőnk „saját betegeit” kezeljék, vizitdíjaikból kedvezményt adnak és sürgősségi esetekben konzíliumot is biztosítanak, így kerülik el az állami egészségügyben megszokott, szinte kikerülhetetlen hosszú várólistát.

Mit vigyünk magunkkal a rendelésre?

A rendelésre kérjük, mindig hozza magával korábbi  vizsgálati eredményeit, leleteit, legutóbb elvégzett vérképe eredményét. Jó ha tudja, még az előző háziorvos nevét, és esetleg a címét, de ez nem okvetlenül szükséges.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

Az állami ellátás hosszú várakozási idejéhez képest lényegesen rövidebb időt vesz igénybe a magán háziorvosi ellátás. A vizsgálat ideje mindig a páciens állapotától, panaszaitól, a szükséges vizsgálati módoktól függ. Általában elmondható, hogy 15-20 percet vesz igénybe, más szakorvosoknál 30-45 perc.

Hogyan történik a vizsgálat?

A rendelés felkeresését követően egy részletes beszélgetés során a háziorvos a szükséges időt rászánva pontos képet kap a beteg általános állapotáról, betegségeiről. A fizikális vizsgálatok és állapotfelmérés után a háziorvos, ha szükséges, további szakrendelésekre, vizsgálatokra utalja be a betegeket.

Miért válassza a Medve Medical Egészségközpont háziorvos magán szakrendelését?

• Nincs hosszas várakozási idő.
• Csak bejelentésre fogadnak beteget, akkor viszont az időt rászánva pontos képet kapnak a beteg általános állapotáról, idült-gondozandó betegségeiről.
• A rendelő minden eszközzel felszerelt, amire az alapellátásban szükség lehet: saját labor, EKG, HOLTER, ABPM, ultrahang.
• A vizsgálatok nagy része helyben történik, 32 szakorvos segíti a házi magánorvos munkáját.
• Személyre szóló kezelést biztosítanak.

Milyen körzettel rendelkeznek a magán háziorvosok?

A Területi ellátási kötelezettség (TEK) nélküli praxisok, magán háziorvosok ellátási területe nincs meghatározva. Ezek a szolgáltatók, illetve orvosok nem állnak szerződésben az önkormányzatokkal, az ellátottak bejelentkezése a betegek szabad orvosválasztásán alapul.