Magán háziorvosi hírek

Kevés háziorvost indítanak be az üres praxisok mellé ígért milliók

Hiába jutna évente 500 millió forint az üres háziorvosi praxisok betöltésének támogatására, a pénznek jó, ha felét ki tudják osztani. Idén csak 23 orvos pályázott. Közben országszerte 280 körzetben nincs háziorvos.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Abcug.hu

Üresen maradhatnak a praxisok

Az ország négy orvosi egyetemén 2012-től összesen 514 orvos kezdte meg a szakképzését a háziorvostan képzésben, és mostanáig 501-en végezték el – tudta meg a Magyar Nemzet. Ez azért is riasztóan alacsony szám, mert hamarosan 2200 praxis sorsa válhat kérdésessé, mivel jelenleg az orvosok kétharmada már nyugdíjaskorú, vagy öt éven belül az lesz.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Mno.hu

Nem érdekli az orvosokat a háziorvosi praxis

Összesen 514-en kezdték meg a háziorvosi képzést 2012-től az ország négy orvosi egyetemén, és mostanáig 501-en végeztek, miközben néhány éven belül 2200 praxis válhat betöltetlenné.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Origo.hu

Orvosok szakvizsga nélkül a körzetekben

A praxisprogramnak köszönhetően háziorvosi szakvizsga nélkül is dolgozhatnak a háziorvosi körzetekben az orvosok. Akinek semmiféle szakvizsgája nincs, vagyis friss diplomás, kezdő rezidens, az helyettesíthet, de akinek van már egy szakvizsgája például pszichiátriából vagy szemészetből, az saját praxist is kaphat. Egyes orvosok szerint be kellene tiltani a jelenlegi gyakorlatot.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Mno.hu

Lesújtó statisztikákat közölt az országról a KSH

Az adatok szerint nő az állandó orvos nélküli háziorvosi praxisok száma Magyarországon. Míg a háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisok száma 2008 és 2014 között alig változott (0,9 százalékkal csökkent), 2014-ben 6665 volt a számuk, ezek 95 százaléka saját tulajdonú praxis.

A háziorvosok a rendelőikben 2014-ben átlagosan 11 309 beteget láttak el, 29 százalékkal többet, mint 1990-ben. Egy napra 45 beteg jutott, az egy betegre jutó átlagos idő 5 perc volt – írta a KSH.

A praxisok leterheltsége között régiós szinten nincs nagy különbség, átlagosan 1479 embert láttak el. Az egy praxisra jutó lakosok száma a Közép-Dunántúlon és a Nyugat-Dunántúlon volt a legmagasabb, 4,8, illetve 4,2 százalékkal az átlag fölött, míg a Dél-Dunántúlon a legalacsonyabb, 9,8 százalékkal az átlag alatt.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Hvg.hu

Végveszélyben a háziorvosi rendszer

Juhász Péter, az Együtt alelnöke tartott sajtótájékoztatót a magyar egészségügy helyzetéről. Kritikán aluli állapotban van ma a magyar egészségügy, s ha ez így folytatódik, pár év múlva már háziorvoshoz menni is szinte lehetetlen lesz. Ezt Juhász Péter, az Együtt alelnöke jelentette ki pénteken Egerben sajtótájékoztatón. Elmondta: az Együtt 4 év alatt duplájára emelné a háziorvosi képzés keretszámait, még az idén 25 százalékkal megemelné a praxispénzt és azonnal megszüntetné a háziorvosok iparűzési adókötelezettségét Hozzátette: a háziorvosi rendszerben azonnali cselekvésre van szükség, különben 2020-ra egymillió magyar maradhat ellátás nélkül.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Heol.hu

Naponta üresednek meg háziorvosi praxisok

Január és március között 69 háziorvosi praxis vált tartósan betöltetlenné az országban; így 307-re emelkedett azoknak a körzeteknek a száma, ahol legalább fél éve nincs már háziorvos – írja a Magyar Nemzet. Az Országos Alapellátási  Intézet (Oali) nyilvántartása szerint budapesti, békési, szabolcsi és Fejér megyei körzetek üresedtek meg idén.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Index.hu

A magyar háziorvosok üzenete: Mi itt halunk meg a rendelőnkben

Néhol több ezer beteg jut egy háziorvosra, míg másutt a környező településekre kell sietnie annak, aki az egészségével küszködik. Magyarország mind a 6343 praktizáló körzeti orvosa a végletekig túl van terhelve, az utánpótlás pedig közel sem fedezi a kihulló doktorokat, hiszen a fiataloknak se praxisra, se rendelőre nincs pénzük.

A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint Pest és Bács-Kiskun megyében kell a legtöbb pácienst kezelnie egy háziorvosnak, a legjobb dolguk Csongrád megyében van a szakembereknek: a térség legnagyobb részében maximum 1424 beteg jut egy szakemberre. Utoljára 1992-ben volt 6343 főnél kevesebb házirovos. Ennyien rendelnek napjainkban.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Blikk.hu