Személyi higiénés vizsgálat

A személyi higiénés alkalmassági vizsgálat célja annak kiderítése, hogy a munkát végző személy egészségi állapota – a tevékenység gyakorlásakor – a járványügyi szempontból kiemelt jelentőségű munkaterületeken nem veszélyezteti-e mások egészségét. A háziorvos végzi vizsgálatot, aki alkalmatlanság esetén az ÁNTSZ területileg illetékes városi (fővárosi kerületi) intézeténél – járványügyi érdekből – kezdeményezi az eltiltást a tevékenységtől.

A személyi higiénés alkalmassági vizsgálat lehet előzetes, időszakos és soron kívüli.

Előzetes személyi higiénés alkalmassági vizsgálatot kell végezni a tevékenység gyakorlásának megkezdése előtt.

Soron kívüli személyi higiénés alkalmassági vizsgálatot kell végezni, ha a munkát végző személy sárgaság, hasmenés, hányás, láz, torokgyulladás, bőrkiütés, egyéb bőrelváltozás (a legkisebb bőrgennyesedés, sérülés stb. is), váladékozó szembetegség, fül- és orrfolyás tünetek bármelyikét észleli magán, vagy a vele közös háztartásban élő személyen. Soron kívüli vizsgálatot kezdeményezhet a háziorvos, illetve a kezelőorvos minden olyan heveny vagy idült betegség után, amely a munkavállaló, illetve a munkát végző személy munkaalkalmasságát befolyásolhatja.

A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság vizsgálata nem terjed ki a munkaképesség-változás mértékének, a rokkantság fokának meghatározására, valamint a szellemi képesség és az elmeállapot véleményezésére.