Mit állapít meg a lőfegyvertartási vizsgálat?

A lőfegyvertartási alkalmassági vizsgálat azt állapítja meg, hogy aki lőfegyvert akar magánál tartani, annak nincs-e olyan betegsége, testi vagy szellemi, érzékszervi fogyatékossága, amely őt erre egészségi szempontból alkalmatlanná teszi.

Természetesen sportolási és önvédelmi célból fegyvert tartókhoz képest eltérő feltételeknek kell megfelelniük azoknak, akiknek a munkájuk során van szükségük puskára, pisztolyra vagy egyéb lőfegyverre.

Háziorvos csak ez utóbbi két esetben végezhet egészségügyi alkalmassági vizsgálatot. Ha valaki a lőfegyvert munkaköréből adódóan kívánja megszerezni, akkor, ha az érintett személy olyan munkáltatóval áll munkaviszonyban, ahol üzemi orvos működik. Az üzemi orvos egyébként az illetékes üzemegészségügyi szakrendelés orvosa végzi a vizsgálatot. Ebben az esetben pszichológiai vizsgálat is szükséges, melyre az orvosi vizsgálatot végző szerv ad beutalót. A vizsgálat során nem lehet alkalmassá minősíteni azt az illetőt, aki a rendelet mellékletében feltüntetett betegségek egyikében is szenved. A vizsgálat eredményét a rendelet mellékleteként szereplő egészségügyi vizsgálati lapon kell dokumentálni.